Lagers

Mijn fiets kraakt

Lagers zijn een essentieel onderdeel van een fiets, maar vaak wordt er te weinig aandacht besteed aan het onderhoud. Door blootstelling aan water, modder en zand kan de lager verzwakken met meer weerstand als gevolg. Daarom is het belangrijk om regelmatig de lagers te onderhouden.

Soorten lagers

Elke lager heeft een specifieke functie. De afwerkingsgraad ervan wordt uitgedrukt in ABEC. De onderstaande lagers zijn degene die het meeste gebruikt worden in de fietsindustrie.

ABEC 1 MAX lagers

MAX staat voor maximum aantal kogels in een lager. Dankzij dit ontwerp kan de lager 37% meer statische belastbaarheid verwerken dan standaard lagers. MAX lagers draaien minder soepel en zijn speciaal ontwikkeld voor grotere belasting in Full Suspension Frames. De ID- en OD- toleranties en loopbanen zijn gemaakt volgens de ABEC-3 normen.

ABEC 3 lagers 

De kogels van deze lagers zijn 10/1.000.000 rond, wat twee keer zo precies is als de industriële standaard. De lagers zijn via een speciaal proces geproduceerd om op die manier het zuiverste chroom gelegeerd staal te verkrijgen. Ze zijn gepolijst tot een spiegelafwerking om zo de precisie van de ABEC-3 te verkrijgen.

ABEC 3 hoekcontactlagers zijn specifiek ontworpen voor naven. In hoeklagers worden alle kogels gekoppeld en spreiden de kracht over een groter oppervlak, om wrijving te verminderen en slijtage te minimaliseren. In standaard lagers maken slechts 3 of 4 kogels contact tijdens de belasting op elk willekeurig moment.

 

ABEC 5 lagers 

De kogels van deze lagers zijn met de grootste precisie gemaakt. Dit maakt de lagers buitengewoon sterk en duurzaam. De ABEC-5 lagers hebben een hogere tollerantie om zo een superieure performance te garanderen.

 

RVS 

Bij deze lagers wordt er roestvrij staal gebruikt voor zowel de kogels als de behuizing. Dit materiaal zorgt voor een maximale weerstand tegen corrosie bij extreme omstandigheden. RVS kan ongeveer 20% minder kracht aan als stalen lagers, maar daarvoor heeft u wel een perfecte corrosie bescherming.

 

Hybride Keramische lagers 

Hybride Keramische lagers zijn in vele opzichten beter dan stalen lagers die standaard in je fiets zitten. Deze zijn voorzien van roestvrij stalen schalen en Si3N4 keramische kogels. Hun enorme stijfheid vermindert het krachtverlies tijdens de beweging. Dit resulteert in betere prestatie en rolweerstand.